DESPRÉS DE GLASGOW QUE?

La cimera de Glasgow va ocupar durant dues setmanes totes les portades de diaris i mitjans audiovisuals del Món, milers  d’especialistes, observadors i centenars de responsables polítics i organitzacions es van desplaçar fins a la bonica ciutat escocesa amb l’objectiu d’avançar en la lluita contra l’escalfament del planeta -poder no tots anaven amb aquesta intenció- i la voluntat de mantenir viva l’esperança de limitar l’increment global de temperatura a 1,5ºC.

 

El cas és que després de tant rebombori i tanta expectació deu dies després de la finalització de la cimera Glasgow és història i apenes queda un record i algunes declaracions de bones intencions retingudes en uns papers que anomenem acords

.

 

Després de 26 edicions i davant els magres resultats, poder seria bo replantejar-se el format d’aquestes COP que mobilitzant tants recursos i personal, són incapaces d’adoptar les accions i mesures efectives que la urgència dels esdeveniments climàtics reclamen.

Tanmateix, independentment de cimeres, acords i compromisos polítics poc fiables, l’escalfament global continua accelerant-se i els seus efectes es deixen sentir cada cop amb més intensitat arreu del planeta.

Us deixem un resum de l’informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM)

INFORME PROVISIONAL: ESTAT DEL CLIMA 2021:

Ginebra, 31 d’octubre de 2021 (OMM) – Les concentracions rècord de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i la calor acumulada associada han impulsat el planeta cap a un territori inexplorat, amb repercussions de gran abast per a les generacions actuals i futures, segons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM)

Els darrers set anys estan en el camí per ser els set més càlids de la història, segons l’informe provisional de l’OMM sobre l’estat del clima global 2021, basat en dades dels nou primers mesos del 2021. Un esdeveniment temporal de refredament “La Niña” a principis del any significa que s’espera que el 2021 sigui “només” el cinquè al setè any més càlid registrat. Però això no nega ni inverteix la tendència a llarg termini de l’augment de les temperatures.

L’augment del nivell del mar global es va accelerar des del 2013 fins a un nou màxim el 2021, amb l’escalfament i l’acidificació dels oceans continuats.

L’informe combina aportacions de múltiples agències de les Nacions Unides, serveis meteorològics i hidrològics nacionals i experts científics. Destaca els impactes sobre la seguretat alimentària i el desplaçament de la població, perjudicant ecosistemes crucials i soscavant el progrés cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Es va fer públic en una conferència de premsa el dia d’obertura de les negociacions sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides, la COP26.

“L’informe provisional de l’OMM sobre l’estat del clima mundial 2021 es basa en les darreres evidències científiques per mostrar com el nostre planeta està canviant davant els nostres ulls. Des de les profunditats de l’oceà fins als cims de les muntanyes, des de la fusió de les glaceres fins a esdeveniments meteorològics extrems implacables, els ecosistemes i les comunitats d’arreu del món estan sent devastats. La COP26 ha de ser un punt d’inflexió per a les persones i el planeta”, va dir el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

“Els científics tenen clar els fets. Ara els líders han de ser igual de clars en les seves accions. La porta està oberta; les solucions hi són. La COP26 ha de ser un punt d’inflexió. Hem d’actuar ara, amb ambició i solidaritat, per salvaguardar el nostre futur i salvar la humanitat”, va dir Guterres en un comunicat en vídeo.

“Va ploure, en lloc de nevar, per primera vegada al cim de la capa de gel de Groenlàndia. Les glaceres canadenques van patir un desglaç ràpid. Una onada de calor al Canadà i parts adjacents dels EUA va empènyer les temperatures a gairebé 50 °C en un poble de la Colúmbia Britànica. Death Valley, Califòrnia, va assolir els 54,4 °C durant una de les múltiples onades de calor al sud-oest dels Estats Units, mentre que moltes parts del Mediterrani van experimentar temperatures rècord. La calor excepcional va anar sovint acompanyada d’incendis devastadors”, va dir el secretari general de l’OMM, el professor Petteri Taalas.

“El que plou durant els  mesos de pluja, van caure en l’espai d’hores a la Xina i algunes parts d’Europa van patir inundacions greus, que van provocar desenes de víctimes i milers de milions de pèrdues econòmiques. Un segon any consecutiu de sequera a l’Amèrica del Sud subtropical va reduir el cabal de poderoses conques fluvials i va afectar l’agricultura, el transport i la producció d’energia”,

“Els esdeveniments extrems són la nova norma”, segons el professor Taalas. “Hi ha una creixent evidència científica que alguns d’aquests porten la petjada del canvi climàtic induït per l’home”.

“A l’actual ritme d’augment de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle, veurem un augment de la temperatura a finals d’aquest segle molt per sobre dels objectius de l’Acord de París d’1,5 a 2 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials”

L’informe provisional de l’estat del clima 2021 es publica a l’inici de les negociacions de l’ONU sobre el canvi climàtic, COP26, a Glasgow. Proporciona una instantània dels indicadors climàtics com les concentracions de gasos d’efecte hivernacle, les temperatures, el clima extrem, el nivell del mar, l’escalfament dels oceans i l’acidificació dels oceans, la retirada de les glaceres i la fusió del gel, així com els impactes socioeconòmics.

Es tracta d’un dels informes científics emblemàtics que informa en les negociacions i que es va presentar al pavelló de la Ciència acollit per l’OMM, el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic i l’Oficina Meteorològica del Regne Unit. Durant la COP26, l’OMM ha llançat la Coalició per a l’aigua i el clima per coordinar l’acció sobre l’aigua i el clima, i el Fons de finançament d’observacions sistemàtiques per millorar les observacions i les previsions meteorològiques i climàtiques que són vitals per a l’adaptació al canvi climàtic.

“ACORDS” PRINCIPALS

 

+informació sobre els acords de la COP 26: ccma.cat/324/la-cop26-ultima-un-acord-imperfecte

 

Deixa un comentari