FINALITZA LA CIMERA DE GLASGOW. Una paraula resum el resultat: Decepció

Després de dotze dies d’intenses negociacions la COP 26 s’han hagut de  prolongar un llarg dia més del previst per la impossibilitat de les delegacions d’arribar a un acord en el text final.

Lamentablement hem vist que després de negociar diferents esborranys, ja en el temps de descompte i amb les delegacions ja pràcticament exhaustes, els representants de la Índia amb un cert suport de la Xina han esmenat l’últim esborrany consensuat rebaixant la menció a la necessitat d’eliminar progressivament l’ús del carbó i els subsidis als combustibles fòssils per especificar simplement una reducció.

Independentment d’aquest canvi sobtat que no es poca cosa (el Lobby del carbó i el petroli es deu fregar les mans), la cimera ha estat decebedora per la seva manca d’ambició i concreció en mesures i accions a curt termini que siguin coherents amb l’emergència climàtica que viu el planeta. Tampoc ha sigut capaç d’avançar en el finançament dels països pobres per la transició energètica i fer front als riscos climàtics que ja pateixen.

Sabíem que era difícil, pero hi havia certes esperances que Glasgow donaria un impuls a la lluita contra el canvi climàtic, no ha estat així doncs el resultat no deixar de ser més del mateix, una declaració de bones intencions i passar la pilota a la pròxima conferència (ja en portarem 27) d’Egipte el 2021.

Ens agradaria veure, com els líders mundials que avui són incapaços d’avançar amb fermesa contra l’escalfament global,  explicaran als milions de joves angoixats pel futur del planeta, que en el seu moment no van saber, o  millor dit voler, assumir la seva responsabilitat en el moment en què encara era possible.

Tot i que els acords fan referencia als objectius (poc creïbles per no ser vinculants) de reduir les emissions un 45% el 2030 i a Zero Net de carboni el 2050, la voluntat expressada reiteradament de mantenir l’escalfament per sota dels 1,5º C s’esvaeix per moments i cada cop més des de l’àmbit científic es veu un objectiu impossible.

Per resumir-ho en una frase podem dir que:

EL TEXT I ACORDS SIGNATS NO ESTAN A L’ALTURA DE LA CRISI CLIMÀTICA QUE JA COLPEJA EL PLANETA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s