PERQUÈ NO AVANCEM EN LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC.

Els científics ja fa a prop de 50 anys que ens van advertint que l’activitat humana està afectant de forma important el clima del planeta.

El 1972 a Estocolm durant la 1ª conferència sobre la Terra, a la declaració final apareix el terme “canvi climàtic” en el context de les recomanacions als estats per estar atents als efectes que les activitats humanes poden tenir sobre el clima. Pocs anys després el 1975 el científic americà Wallace Broecker en un article científic publicat a la revista Science sobre el canvi climàtic introduïa en el seu títol el terme  “escalfament global”

S’han celebrat 25 conferències internacionals entre les parts (COOP) centenars de reunions i s’han fet infinitat d’informes.

Estem veient com els fenòmens climàtics extrems i les seves dramàtiques conseqüències estan ja afectant àmplies zones del planeta.

Llavors ens preguntem: Perquè no som capaços d’aturar el canvi climàtic.

La resposta no és fàcil, en una primera aproximació podem certament, donar la culpa als estats per la manca de polítiques ambicioses i la minsa reacció davant la generació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, també tenen gran responsabilitat els lobbys petroliers que intenten incondicionalment i amb un cert èxit mantenir el seu negoci.

No obstant això, hi ha també un factor molt important que d’alguna manera s’ha afegeix a les esmentades raons de base i que resideix en el comportament humà, ens referim a la tendència entre els humans a relativitzar i fins i tot ignorar allò que malgrat tenir una enorme informació no afecta el nostre entorn més immediat ni la nostra manera de viure.

Tanmateix aquesta actitud tan generalitzada, es totalment errònia, doncs tots sabem que igual que està passant amb la pandèmia, la crisi climàtica pel seu caràcter global tampoc té fronteres i d’una forma o altra  ens acabarà afectant a tots.

Caldria esperar però, que les evidencies cada cop mes properes i dramàtiques de l’escalfament, esdevinguin un catalitzador cap una major preocupació de la ciutadania i una exigència de la societat que obligui els governs a actuar de forma ràpida i contundent per enfrontar l’enorme repte que tenim al davant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s