TORNEN LES ONADES DE CALOR

Tot just fa uns dies que ha arribat l’estiu i la calor s’està fent insuportable en algunes zones de l’hemisferi nord, el cas de la costa oest del Canadà i els EEUU ha saltat a les notícies per la seva virulència.

A la província de British Columbia del Canadà, els serveis judicials han reportat 719 morts sobtades l’última setmana, el triple del que seria normal en aquesta època de l’any, les mateixes fonts assenyalen l’onada de calor que ha batut rècords (47 ºC) com  causa d’aquest excés de mortalitat.

Els serveis de salut de Vancouver i  confirmen que mai havien vist tants ingressos hospitalaris i morts per cop de calor com en els últims dies.

A més, a conseqüència d’una certa sequera i les altes temperatures el servei de bombers informa que aquest cap de setmana s’han declarat a la zona més de 170 incendis forestals alguns d’ells amb risc d’afectar poblacions.

 

La Columbia Britànica queda molt lluny, però les onades de calor son un fenomen climàtic extrem que amb l’ajuda de l’escalfament global del planeta, afectarà (ja està passant) cada cop, més zones de la Terra, un d’aquests “Hot Spots” és ben a prop, ens referim al Mediterrani que pateix un escalfament més acusat que la mitjana del planeta, recents episodis viscuts de calor extrema en son testimoni.

Sense voler ser alarmista, i independentment de la lluita contra el canvi climàtic que ja és una urgència mundial, si volem protegir les poblacions vulnerables de les onades de calor, els governs i municipalitats han d’activar amb ràpidament mesures per ajudar a les persones a superar les previsibles i reiterades situacions de temperatura extrema que sens dubte ens afectaran.

Els habitants de les ciutats pateixen doblement el risc de patir un cop de calor o deshidratació extrema, ja que a les condicions d’alta  temperatura degudes a l’embossament d’aire calent (ona de calor) han d’afegir el conegut efecte d’illa de calor que experimenten les conurbacions urbanes.

Davant d’aquesta situació es necessari i urgent establir una xarxa amplia i efectiva de refugis climàtics i fer una campanya d’informació que arribi a tota la població i que incentivi el seu ús. Complementàriament  s’hauria de posar marxa un sistema de voluntariat que durant els episodis de calor tingui cura de les persones vulnerables especialment aquelles d’elevada edat que viuen soles.

Més informació sobre les onades de calor:

acc-aturemelcanviclimatic.com/ones-de-calor

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s