LA CIÈNCIA, CERTIFICA QUE EL CANVI CLIMÀTIC ES UNA REALITAT

Malgrat la constatació científica que el canvi climàtic provocat per les activitats humanes és un fet incontestable, alguns escèptics, sigui per convenciment, ignorància o interessos amagats encara negant aquesta realitat i posen en dubte les dades que evidencien de forma categòrica que el planeta està patint un escalfament global sense precedents.

Les dues maneres en què es pot constata que el canvi climàtic és un fet que ja afecta gran part de la Terra és:

1.- Mitjançant les observacions directes dels fenòmens climàtics i els seus efectes físics sobre els territoris

2.- Per la mesura i seguiment de l’evolució de les dades obtingudes científicament de les diverses variables que estan relacionades amb l’escalfament global com són el nivell del mar, la concentració de CO2 a l’atmosfera o la temperatura mitjana global del planeta “Tm global”. Precisament aquesta temperatura global és la variable més significativa per mesurar com de greu és l’escalfament global del planeta i per aquesta raó és posada amb dubte per alguns mitjans i organitzacions negacionistes.

Com podem entendre la Tm global de la Terra pot estar referida a diferents períodes de temps com són els dies mesos o anys i no és una mesura de temperatura que es pot fer de forma directa, ans el contrari es una variable sintètica que es calcula amb un gran esforç tecnològic i científic que inclou:

  • Sensors sofisticats i sondes que permeten mesurar la temperatura i salinitat dels oceans a diferents profunditats
  • Observatoris i estacions meteorològiques i climàtiques arreu del Món
  • Satèl·lits dotats d’instruments capaços de mesurar la temperatura de l’aire a l’estratosfera, el contingut de CO2  o la superfície i gruix de les capes de gel.
  • Equips de transmissió de dades via satèl·lit
  • Centres de recollida i tractament de les dades representatives de tot el planeta que estudiant les variacions, evolució i fan projeccions climàtiques en diversos escenaris de futur.
  • Recerques paleoclimàtiques que a partir de cilindres de gel extrets de les profunditats dels casquets de gel ens informen dels climes de fa cents de mils d’anys.

  

Tot plegat configura una sèrie de xarxes de mesurament compostes de termòmetres i diferents sensors situats en milers d’estacions meteorològiques, boies marítimes, vaixells, i satèl·lits que cobreix un  99% de la superfície marítima i terrestre de la Terra.

Hi ha varies institucions científiques que dedicant grans esforços a calcular aquesta temperatura global amb una gran precisió, una de les més completa es la que es coneix com a GISTEMP que realitza el Goddard Institute for Space Studies de la NASA que treballa amb més de 6.300 punts de mesura continental i més de 3.000 boies.

Els mètodes de càlcul i ponderació per quadrants de 2º de longitud per 2º de latitud realitzats amb potents ordinadors permeten establir la temperatura mitjana global de la Terra amb un error inferior a 0,05 ºC.

Aquesta Tm Global comparada amb les sèries de temperatures mitjanes de determinats períodes com és 1951-1980 ens dòna l’anomalia de temperatura o escalfament relatiu de la Terra.

Com a mètode de comprovació, últimament les temperatures registrades a les estacions terrestres es comparen amb les que prenen mitjançant sensors d’infrarojos els satèl·lits des de l’espai i s’ha pogut comprovar que hi ha una gran coincidència en els valors mesurats la qual cosa valida els resultats.

Per tot plegat ès obvi que quan parlem de temperatura global, les dades que es donen estan basades en sistemes de mesura i càlcul científics realitzats per diferents universitats i agències internacionals que utilitzen modernes i precises tecnologies que no deixen lloc a cap dubte sobre la realitat i grau d’escalfament global que pateix el planeta.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s