ARGO, milers de sensors vigilant la temperatura dels oceans

Tot i que encara hi ha gent i fins i tot científics negacionistes del canvi climàtic, cada cop en tot el Món hi ha més països i institucions que dedicant  grans esforços a fer observacions, recopilar i estudiar dades i fer avaluacions sobre l’escalfament global i les seves conseqüències immediates i futures pel planeta.

Entre els molts projectes que estan en marxa, val la mena destacar l’anomenat programa ARGO, es tracta d’un pla de recol·lecció de dades de les aigües dels oceans que va iniciar-se el 1999 i avui en dia consta de prop de 4000 boies/sensors repartits pels diferents oceans. Controlades i connectades per satèl·lit capten informació de la temperatura i salinitat a diferents profunditats i envien les dades en temps real als centres mundials de tractament de dades que són d’ús lliure però que es gestionen globalment a França i EEUU.

El programa és fruit de la col·laboració de més de 30 estats que aporten diners i és responsabilitzant del control, manteniment i substitució de les boies, que tenen una vida mitjana de 4 anys i obliga als països participants a substituir unes 800 boies cada any.

 

Les boies que es deixen a la deriva poden modificar la seva flotabilitat de manera que es poden enfonsar a diferents profunditats  i reflotar fins a la superfície. Cada boia té un cicle de mesurament d’uns 10 dies (mireu la gràfica adjunta), el cicle comença a la superfície on està entre 6 i 12 hores i transmet posició i dades als satèl·lits, després descens fins a 1000 metres de profunditat on es manté a la deriva uns 9 dies, llavors descens de nou fins a uns 2000 metres, des d’on comença un ascens d’unes 6 hores on es registrà el perfil de temperatura i salinitat en funció de la profunditat, en arribar a la superfície transmet les dades i comença un nou cicle.

Com podeu deduir pel que hem exposat, aquest es un projecte molt complex, tant en el seu vessant tecnològic com en la seva gestió i representa un bon exemple de l’interès  de la comunitat internacional i científica en el coneixement del comportament i l’estat dels  oceans davant l’escalfament global, és ben sabut que el 70% de la superfície del planeta son mars i oceans i en gran mesura aquests determinaran i condicionaran el futur del planeta, de fet es pot afirmar que alguns problemes com l’acidificació, l’increment del nivell del mar, fenòmens extrems i d’altres ja són ben presents en molts llocs del Món.

 

Si vols saber més del programa de mesuraments, clica ARGO

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s