LA CALOR MATA. Al juliol 180 morts a Catalunya

L’onada de calor deixa 180 morts a Catalunya durant el juliol i 2176 a tota Espanya

Aquestes dades són estimacions realitzades pel sistema de “monitorización de la mortalidad diaria por todas las causas (MoMo)” que ha desenvolupat l’institut de salut Carlos III (ISCIII). La seva metodologia, es basa en la comparativa de les morts diàries amb una base de dades de morts diàries de 10 anys, i amb altres variables diàries com la temperatura, la població per grups d’edat (mètode de càlcul). L’estimació de morts degudes a la temperatura es calcula com a l’excés de defuncions amb relació a les morts observades en els mateixos dies durant els 10 anys de la base de dades, corregida si és el cas per esdeveniments anòmals que s`hagin donat.

Segons aquestes estimacions el juliol 2022 hauria estat el més mortífer des que es recullen dades pel que fa a defuncions degudes a la calor.

Quan disposem de les dades reals de morts i d’ingressos hospitalaris duran els dies d’onades de calor, com ha passat en anteriors episodis de calor extrema, podrem veure l’afectació real.

Les dades disponibles de l’Agència de Salut Pública de Catalunya en els seus informes anuals fins al 2021, recull les correlacions dels decessos diaris a quatre hospitals de referencia (Vall Hebron, Sant Pau, Clínic i del Mar) amb les temperatures màximes i mínimes diàries,  quan s’emeti l’informe de 2022 podrem veure la incidencia de la temperatura en l’increment de defuncions.

Independentment de les dades, creiem que tots hem pogut copsar que aquest ha estat un juliol molt dur tant per la incidència de les onades de calor sobre la salut com pels devastadors incendis i la sequera que ja afecta l’aigua de boca en moltes poblacions.

Cal interpretar que aquesta situació, no és un fet puntual ni està circumscrit a la nostra area geogràfica si no que es tracta senzillament de les conseqüències de l’escalfament global del planeta que com reiteradament hem exposat en aquest web, ja es manifesta en múltiples escenaris a tot el Món.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s