LA GUERRA D’UCRAINA I EL CANVI CLIMÀTIC

ANEM CAP AL QUART. MES DE GUERRA

Ucraïna, amb milers de víctimes i una destrucció massiva de pobles i ciutats és per descomptat la més mal parada d’aquesta absurda guerra, tanmateix, el conflicte comporta tambe un agreujament de la crisi climàtica planetària i les seves conseqüències.

Segons la BBC:

“El món està assistint a una “febre de l’or” per a nous projectes de combustibles fòssils, afirmen en un nou informe, investigadors destacats del canvi climàtic.

L’augment dels preus de l’energia impulsat per la invasió russa d’Ucraïna ha donat lloc a noves inversions en petroli i gas.

Suposadament, ajuda amb el subministrament d’energia a curt termini, però la nova infraestructura un cop construïda hi serà durant dècades i definitivament ens perdrem els objectius climàtics.

Un informe de Climate Action Tracker (CAT) diu que el món corre el risc de quedar bloquejat en un “escalfament irreversible”.

Hi ha un ampli consens que l’emissió de gasos produïts pels combustibles fòssils s’ha de reduir dràsticament l’any 2030. Es considera que és l’únic camí que mantindria l’augment de la temperatura global a 1,5 graus i evitaria els efectes més perjudicials del canvi climàtic”

El que ara per ara, quedar clar és que el Lobby petrolier i del carbó està fent l’agost amb la guerra i  l’encariment tan elevat del preu dels combustibles d’origen fòssil, i que no es preveu un canvi de tendència.

Alguns analistes amb una visió certament optimista veuen que els problemes de subministrament de gas rus ha portat a molts països a accelerar la transició cap a les energies renovables i reduir la dependencia del petroli i gas, de manera que a mig termini podria anar a favor de aturar l’escalfament del planeta.

Lamentablement, a més de les conseqüències geopolítiques de la guerra, la manca d’ambició de molts països en els compromisos de reducció d’emissions, ens allunya cada cop més dels objectius establerts a la COP-26 a Glasgow. Mentrestant la concentració de CO2 a l’atmosfera ha arribat aquest més de Juny a 421 ppm molt per sobre dels valors de 315 ppm registrats el 1960.


FA UN MES QUE VA COMENÇAR LA GUERRA D’UCRAÏNA.

Les conseqüències més greus de la guerra d’Ucraïna són les morts i desolació que la invasió russa està causant en aquest territori, el gènere humà no té límits amb la seva capacitat per destruir, i alguns líders polítics autàrquics no dubten en utilitzar la seva potència militar amb raons geoestratègiques que no tenen cap justificació.

 

La guerra, però, a part de l’increment directe d’emissions i del risc nuclear que comporta, té també danys col·laterals que es fan difícil exposar davant de tanta barbàrie, ens referim al fet que l’agressió de Rússia i les conseqüències energètiques que comporta, posen en perill el consens internacional i els plans i compromisos de molts països per la reducció d’emissions degudes a l’ús de combustibles fòssils.

Les incerteses en el subministrament de gas, així com els alts preus derivats del conflicte bèl·lic faran encara més complexa la transició energètica cap a energies renovables, ja que l’ús del carbó, petroli i el gas del fracking poden resultar altre cop atractius per molts països que tenen o compren aquests recursos.

Tot plegat fa pensar que els objectius -ja prou qüestionats pels científics-per limitar l’escalfament global del planeta a un màxim de 1,5 o 2ºC es veuran seriosament amenaçats.

Per descomptat que no volem posar el canvi climàtic per davant del drama humà que viu Ucraïna, però des d’aquest lloc web tampoc podem ignorar les conseqüències també dramàtiques que per la humanitat tindrà -de fet, ja està tenint- l’escalfament del planeta, que ben segur empitjoraran amb l’esclat d’aquesta guerra que no hagués hagut de començar mai.

<Després de la pandemia, la guerra, i després que? fins on som capaços d’autodestruir-nos>

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s