LA GURRA D’UCRAÏNA I EL CANVI CLIMÀTIC

Les conseqüències més greus de la guerra d’Ucraïna són les morts i desolació que la invasió russa està causant en aquest territori, el gènere humà no té límits amb la seva capacitat per destruir, i alguns líders polítics autàrquics no dubten en utilitzar la seva potència militar amb raons geoestratègiques que no tenen cap justificació.

 

La guerra, però, a part de l’increment directe d’emissions i del risc nuclear que comporta, té també danys col·laterals que es fan difícil exposar davant de tanta barbàrie, ens referim al fet que l’agressió de Rússia i les conseqüències energètiques que comporta, posen en perill el consens internacional i els plans i compromisos de molts països per la reducció d’emissions degudes a l’ús de combustibles fòssils.

Les incerteses en el subministrament de gas, així com els alts preus derivats del conflicte bèl·lic faran encara més complexa la transició energètica cap a energies renovables, ja que l’ús del carbó, petroli i el gas del fracking poden resultar altre cop atractius per molts països que tenen o compren aquests recursos.

Tot plegat fa pensar que els objectius -ja prou qüestionats pels científics-per limitar l’escalfament global del planeta a un màxim de 1,5 o 2ºC es veuran seriosament amenaçats.

Per descomptat que no volem posar el canvi climàtic per davant del drama humà que viu Ucraïna, però des d’aquest lloc web tampoc podem ignorar les conseqüències també dramàtiques que per la humanitat tindrà -de fet, ja està tenint- l’escalfament del planeta, que ben segur empitjoraran amb l’esclat d’aquesta guerra que no hagués hagut de començar mai.

<Després de la pandemia, la guerra, i després que? fins on som capaços d’autodestruir-nos>

 

 

 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s