POTENTS TORNADOS ARRASEN POBLACIONS Al EEUU

Els tornados són fenòmens meteorològics molt perillosos i força corrents en zones d’inestabilitat on es produeixen xocs de masses d’aire calent i fred, el centre i sud d’Estats Units és un dels llocs del planeta on aquests fenòmens son més freqüents i intensos causant sovint destrucció i fins i tot víctimes.

La serie de 40 tornados que es van desencadena entre els passats 10 i 11 de desembre van provocar  prop de 100 víctimes i es consideren els més catastròfics de les últimes dècades.

Com els huracans, els tornados estan classificats segons la seva intensitat i la força destructora i poden arribar a Força 5 amb vents de fins a 550 km/h. i tenen una trajectòria erràtica que fa molt difícil establir per on passarà exactament.

La següent infografia ens mostrà com és forma un tornado.

Mapa dels tornados del EEUU del passat 10 de desembre:

Quins factors es van unir al Mit West per provocar una cadència de tornados tan gran?

L’article a THE CONVERSATION (traduït de l’anglès) ens explica perquè es va donar aquesta situació tan anòmala.

El 10 de desembre, un poderós sistema de tempestes es va apropar al centre dels Estats Units des de l’oest. Mentre que el sistema va aportar neu intensa i condicions relliscades a l’oest més fred i al nord del mig oest, el sud estava gaudint d’una calor gairebé rècord, deguda al’ l’aire càlid i humit que fluïa cap al nord des del golf de Mèxic.

El sistema de tempestes va introduir aire fred i dens a la regió, que va interactuar amb l’aire càlid, creant condicions atmosfèriques inestables. Quan les masses d’aire fred i càlid xoquen, l’aire càlid menys dens s’eleva cap a nivells més freds de l’atmosfera. A mesura que aquest aire càlid es refreda, la humitat que conté es condensa en núvols i pot formar tempestes.

Quan aquesta inestabilitat es combina amb una cisalla del vent important (vents que canvien de direcció i velocitat a diferents altures de l’atmosfera), pot crear una configuració ideal per a que es produeixin forts temporals rotatius.

Podeu veure la destrucció en aquest vIdeo del New York Times

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s