Els acords de Paris es van ratificar molt ràpid. Però a Marràqueix, la seva posada en pràctica, no segueix el mateix camí, és una llàstima perquè el canvi climàtic s’està accelerant i alguns estats-illes d’Oceania no tenen gaire temps.
A continuació recollim l’interessant article de El Periódico del passat dissabte.
Les 190 delegacions presents en la conferència sobre el clima de Marràqueix (COP22) s’acomiadaran de la ciutat marroquina amb un humil bagatge que ha aconseguit com a màxim mantenir l’esperit constructiu i universal de l’anterior cimera a París, celebrada el desembre passat, i avançar en qüestions tècniques de l’àmbit jurídic. No obstant, com estava previst, s’ha demorat fins a futures reunions l’adopció de mesures concretes en l’àmbit de la mitigació del canvi climàtic o dels fons financers per als països en desenvolupament.
Javier Andaluz, representant a Marràqueix d’Ecologistes en Acció: «Han vingut a fer-se una foto i a demanar més temps per dilatar l’acció climàtica. París està lluny de fer-se realitat».
Durant la cimera, a més, diversos països van anunciar metes ambicioses. David Howell, de SEO-Birdlife, va destacar que 47 països en desenvolupament s’han compromès a impulsar mesures per aconseguir «com més aviat millor» un subministrament elèctric 100% renovable. Alemanya, el Regne Unit, el Perú i el Canadà, entre altres països, també han anunciat el seu objectiu d’aconseguir una reducció de les emissions de CO2 del 80% el 2050, encara que sense concretar com ho aconseguiran. «En la mateixa línia s’ha pronunciat la Unió Europea, tot i que Arias Cañete [comissari de Clima] no s’hi implica i no hi ha una estratègia clara en temes com el carbó», va considerar Howell.
—————————————————————————————————————————————–
Ha començat la COP-22 a Marràqueix. Esperem o millor dit desitgem que hi hagi avenços.
El passat 4 de novembre, desprès de superar les condicions establertes pel tractat de Paris: (1.-Almenys 55 dels països signants, ratifiquin oficialment els acords. 2.-El conjunt dels països que ratifiquin els acords, representin més del 55 per cent de les emissions), va entrar en vigor i ja l’han ratificat 92 països, tot plegat ha estat molt més ràpid del que era previsible i això és positiu.
Pocs dies més tard, a Marràqueix ha començat la nova conferència entre les parts COP-22, en la que els països signataris intentaran concretar mesures i compromisos i també aportacions econòmiques per tirar endavant el que es va aprovar a Paris fa un any, no és una feina fàcil, doncs, malgrat la coincidència general amb els objectius de frenar l’escalfament, els interessos dels diferents estats no sempre van en la bona direcció i a més a més les notícies que arriben dels EEUU amb la victòria de Trump i la seva actitud negacionista envers el canvi climàtic no dona lloc a ser molt optimistes.
Tanmateix la realitat s’imposa i justament en el curs de la conferència de Marràqueix, s’ha publicat un informe de l’Organització Mundial de Meteorologia, en el que s’avança que l’any 2016 la temperatura mitjana global del planeta, superarà la del 2015 i tornarà a ser la mes alta d’ençà que es tenen registres i probablement superarà en 1,2 ºC la temperatura mitjana de l’època preindustrial. Les dades doncs són reveladores i confirmen les advertències que els científics de tot el Món estan fent en el sentit de què les conseqüències del canvi climàtic s’estan accelerant i es manifesten en molts llocs de la Terra.
La gràfica encara no incorpora l’any 2016, però amb les temperatures registrades fins el mes d’octubre ja es pot preveure que superarem àmpliament les dades del 2015-