ACTUALITAT

 

Altres articles:


LLUNY DELS OBJECTIUS DELS ACORDS DE PARÍS. Comença la cimera sobre el canvi climàtic de Nova York

Certament les dades que tenim, especialment les relatives a les emissions de CO2 no són gaire optimistes respecte al futur i tot fa pensar que la cimera de Nova York, malgrat les bones intencions d’alguns líders polítics, amb notables absèncias com les dels negacionistes Trump i Bolsamaro i el baix compromís de Rússia i la Xina,  difícilment adreçarà la situació, el més probable és que el gran forat existent entre les intencions i les accions segueixi eixamplant-se.

Potser el més important que quedarà d’aquesta cimera serà les importants protestes al carrer i l’al·legat que la jove activista Greta Thumberg representant a cents de milions de joves de tot el Món, a fet als polítics assistent i als absents, acusant-los d’inoperants, els va dir a la cara:

“Jo no hauria de ser aquí, hauria de ser a l’altra banda de l’oceà de tornada a l’escola”  “M’heu robat els somnis i la infància amb les vostres paraules buides, encara així soc una afortunada, la gent sofreix, mor, ecosistemes sencers estan col·lapsant, estem al principi d’una extinció massiva i tot el que sabeu fer es parlar de diners i de contes de fades sobre el creixement econòmic, ¿Com us atreviu?”   “El meu missatge és que us estarem vigilant”

Tanmateix, si hi ha un bri d’optimisme pel futur del planeta amb relació a l’emergència climàtica en què ens veiem immersos, es en la conscienciació creixent que sobre els riscos de l’escalfament global, està tenint aquest moviment de joves i també una gran part de la societat. Mai al Món hi havia hagut tanta preocupació ni s’havia  parlat tant i a tants llocs sobre el canvi climàtic com s’està fent avui.

Sens dubte seran els moviments civils amb les seves reivindicacions i les seves protestes els que podem fer moure els polítics de les intencions cap als fets.

 


DECLARACIONS D’EMERGENCIA CLIMÀTICA 

L’ajuntament de Barcelona ha creat la  taula d’emergencia climàtica que pretén dinamitzar amb accions concretes i urgents les mesures establertes en el Pla Clima de Barcelona. Es vol que el gener del 2020 amb algunes de les mesures ja en marxa i amb màxima participació ciutadana es declari a Barcelona l’emergència climàtica, aquesta declaració està en línia en altres que s’han fet des d’universitats i institucions governamentals d’altres països com és el cas del parlament Europeu, d’Escòcia, del Parlament Britànic, de la ciutat de Nova York o de la mateixa Generalitat de Catalunya.
 
Malgrat la bona intenció i el cert impacte de sensibilització cap al problema de l’escalfament global aquesta iniciativa d’abast mundial, pot convertir-se en paper mullat si no hi ha un veritable pas endavant en la implantació d’accions urgents i concretes a tots els nivells per descarbonitzar el planeta.  Els científics ho estan advertint, els fets climàtics i les dades són cada cop més negatives, el CO2 ha arribat a 415 ppm. i el temps de reacció s’esgota.
Creiem fermament, que les ciutats estan cridades a ser el motor de canvi en la lluita contra el canvi climàtic i per això mateix, donem la benvinguda a qualsevol iniciativa com la creació de l’esmentada taula en la qual també participarem, tanmateix, una declaració, per si mateix, no garanteix un avanç real cap els objectius previstos. Quedem a l’espera de veure com s’estructura i com s’impulsen des de l’ajuntament i els organismes competents les necessàries actuacions per fer efectiva aquesta emergència climàtica.

——————————————————————————————-

THE ZONE OF HOPE. Entrà al futur i viu les conseqüències del canvi climàtic

Si encara no l’heu vist, us aconsello que aneu a veure l’exposició The Zone of Hope, que Aigües de Barcelona ha instal·lat al Reial Cercle Artístic de Barcelona. Es podrà visitar fins al 20 de gener del 2019.

L’exposició ens presenta en un format de realitat virtual molt dinàmic i impactant que et transporta pels diferents escenaris que els ciutadans de Barcelona i Catalunya ens trobaren en un futur no gaire llunyà si no actuem decididament per aturar l’escalfament global que ja és patent en el nostre planeta.

 

Des del principi l’experiència ens agrada pel seu enfocament didàctic i per l’acurada combinació d’efectes sensorials reals amb la més avançada tecnologia de immersió virtual que juntament amb el so i explicacions en off ens fa viure en primera persona les sensacions i emocions que els efectes del canvi climàtic produiran en les futures generacions.

 

Un dels problemes de la lluita contra el canvi climàtic es que malgrat l’evidència científica i fins i tot l’increment dels esdeveniments i fenòmens climàtics extrems que ja ens afecten, una part de la ciutadania i també institucions, encara no és conscient de la gravetat de la situació ni dels riscos que comporta. Per això mateix aquesta iniciativa d’Aigües de Barcelona té un gran valor com a eina de difusió d’aquests riscos i la necessitat de reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Amb tot, també es dóna un missatge d’esperança fen esment a l’oportunitat que la humanitat  (encara que no per molt temps)  tenim de canviar el comportament i corregir l’enorme petjada ecològica sobre el planeta blau.

No us ho perdeu, aneu a veure-la, estic segur que no us deixarà indiferents. Us deixem un vídeo per animar-vos

Més informació i reserves: The Zone Of Hope

 

—————————————————————-<>——————————————————————

 

EXPOELECTRIC Torna a BCN en la seva 8ª edició. Una oportunitat per acostar-nos a la mobilitat sostenible. 

L’exposició, és celebrà el 6 i 7 d’Octubre a l’Arc del Triomf (Passeig Lluís Companys)

Organitzada per l’Institut Català d’Energia, l’Àrea Metropolitana de Barcelona,  l’Ajuntament de Barcelona, EnginyersBCN i la Diputació de Barcelona, vol apropar la gent al vehicle elèctric i al concepte de mobilitat sostenible amb zero emissions, molt important en la lluita contra l’escalfament global i el canvi climàtic.

 

L’exposició és d’entrada gratuïta, permetrà contemplar els últims avenços en vehicles i tecnologia de e-mobilitat, contactar amb marques i fabricants i amb un conjunt d’activitats lúdiques i divulgatives informa els ciutadans en les e-tecnologies. El seu missatge “Endolla’t, vine i gaudeix del vehicle elèctric” ens anima a visitar-la.  Tota la informació a: https://www.expoelectric.cat/

Com activitat paral·lela els dies 4 i 5 se celebren les e-jornades, una sèrie de conferències i col·loquis profesionals sobre la mobilitat elèctrica. més informació: https://www.expoelectric.cat/e-jornades/

—————————————————————————————————

#El canvi climàtic és un problema planetari, llocs tan allunyats com Califòrnia i Galícia pateixen les conseqüències.

La sequera prolongada més enllà de l’estiu a Galícia, coincident amb força vent, temperatures elevades en ple mes d’octubre i la ma criminal de persones que no mereixen aquest qualificatiu, estan produint un desastre humà i ecològic d’enormes proporcions. Quatre persones mortes, 57 incendis actius, moltes poblacions afectades i milers d’hectàrees cremades és una catàstrofe per aquesta comunitat que te una de les reserves forestals més gran d’Espanya. La crema dels boscos comporta a més de pèrdues de valors econòmics i paisatgístics l’alliberament de grans quantitats de CO2 a l’atmosfera que incrementen el problema de l’escalfament global.

Caldrà anar prenent seriosament el paper dels boscos com a reguladors en el funcionament del sistema atmosfèric i del clima.

 

—————————————————————————————————

#Trump deroga el “Clean Power Plan”, mentre a Santa Rosa, Califòrnia, els focs, atiats per les altes temperatures i la sequera arrasa barris sencers.

Les actuacions del president de EEUU, negant el canvi climàtic i liquidant les mesures presses per l’anterior president Barak Obama, és un acte d’irresponsabilitat no sols contra el planeta, també contra la població del seu país. A l’estat de Califòrnia les persistents sequeres i altes temperatures registrades aquest estiu estan provocant uns incendis devastadors que redueixen a cendres boscos i barris residencials sencers.

Si voleu, podeu veure les imatges de la devastació causada per les flames, captades amb un dron a Santa Rosa (Ca)

+info clical’enllaç amb el NYT:

https://www.nytimes.com/interactive/2017/10/10/us/california-wildfires-drone-footage.html?src=trending

—————————————————————————————————

# Els monsons mes mortífers en els últims 40 anys al Sud-Est Asiàtic.

La coincidència d’aquest desastre humanitari amb l’huracà Harvey que ha afectat els EEUU, ha fet que hagi estat gairebé ignorat pels mitjans occidentals, tanmateix, les inundacions a Índia, Bangladesh i Nepal, han deixat 1.200 morts i milions de desplaçats es unes zones molt pobres i amb pots recursos per fer front a la devastació.

 

El Monsó és un fenomen climàtic de tipus estacionari que produeix intenses i sostingudes pluges entre els mesos de Juny i Setembre a diverses zones del planeta especialment al Sud-est Asiàtic. Es produeixen per la diferència de temperatures entre la terra (continent) i l’oceà durant el canvi d’estacions. A l’estiu la terra s’escalfa, l’aire ascendeix i el seu lloc l’ocupa l’aire més fresc procedent de l’oceà que ve carregat d’humitat (fenomen similar a les marinades Mediterrànies), aquests vents humits al trobar les muntanyes de les serralades sud-asiàtiques, ascendeixen formant grans nuvolades que acabant provocant enormes pluges i inundacions sobre amplis territoris

Si voleu veure l’article de la BBC Mundo, cliqueu: Article BBC

—————————————————————————————————

# Les onades de calor, amb el canvi climàtic, son mes freqüents.

Onada de calor: Període de temps que pot anar de dies fins a setmanes en què es dòna un temps mes calorós del normal en una àrea o zona geogràfica determinada.

Aquests dies, estem vivint en pròpia pell aquest fenomen climàtic i molta gent està patint per culpa de les altes temperatures que s’enfilen fins a prop dels 40 ºC en molts llocs del País. Això comporta riscos en la salut de les persones (cop de calor) i empitjorament de la qualitat de l’ aire.

Els científics ja fa temps que relacionen directament l’increment de la freqüència i la durada de les ones de calor amb el canvi climàtic. Lamentablement alguns destacats líders polítics i desgraciadament també massa ciutadans pensant que el canvi climàtic és un “conte xines”.

A part de les precaucions conegudes d’hidratar-se sovint, evitar esforços en hores de màxima temperatura i altres precaucions de sentit comú en situacions d’aquest tipus, també ens caldria reflexionar sobre la necessitat d’aturar l’escalfament global. És imperatiu exigir als mandataris polítics locals i nacionals que activin urgentment les mesures establertes en els acords del tractat de Paris.

No podem ignorar, que nosaltres i els governats que escollim, som ara i avui, els responsables de la lluita contra el canvi climàtic.

—————————————————————————————————

#El canvi  climàtic comença a tenir efectes a Antàrtida.

Els científics estudiosos de l’Antàrtida, estan comprovant com estan creixent les zones on es retira el gel i apareix una verda i atapeïda molsa característica de les zones fredes. De fet aquest continent austral, especialment al que es nomena com la Península Antàrtica situada a l’oest del continent, està patint des de mitjans del segle passat un cert escalfament que es quantifica en 0,5 ºC per dècada. Gràcies a les mostres dels cilindres de gel extrets de les glaceres que permeten detectar els canvis en el temps, es confirma un increment en la quantitat i el ritme de creixement de les molses i altres biòtops que demostren com aquest escalfament ha incrementat de forma exponencial l’activitat biològica.

A diferència de l’Àrtic on es coneixen i s’han comprovat científicament els efectes del canvi climàtic, la inabastable immensitat de l’Antàrtica fa més difícil el coneixement de l’afectació de l’escalfament en tot el seu territori, no obstant les dades disponibles i les observacions locals esmentades ens porten a pensar que els efectes ja han començat i difícilment s’aturaran si no hi ha una reducció important en les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Les següents dades ens donaran una idea de la importància d’aquest immens continent.

Superfície: 14 milions de Km2, sols un 2% d’aquesta superfície està lliure de gel.

És el continent més alt amb 2300 metres d’altitud mitjana, el punt més alt és el massís de  Winson amb 4892 metres d’altitud.

Està cobert per una capa de gel d’un gruix de 1600 metres de mitjana, que representa el 68% de tota l’aigua dolça del planeta.

Si tota aquesta capa de  gel es fongués, el nivell de l’oceà pujaria més de 50 metres.

Les temperatures mínimes són les més fredes del planeta, arribant a l’hivern fins a 80 /90 ºC sota zero.

 

Davant d’aquestes perspectives haurem d’anar seguint amb cura les notícies i els estudis que s’estan fent amb relació al canvi climàtic.

—————————————————————————————————

#100 dies de Trump

Segons “The Guardian” l’Agencia per la Protecció Ambiental dels EEUU (EPA) va anunciar el passat divendres 28,  que està modificant la seva pàgina web, per adaptar-la, segons ens indica la pròpia agencia a les “noves directrius de l’organització”. En realitat, d’acord amb les ordres executives de Trump, estan buidant tot el contingut referent al canvi climàtic que l’agencia havia desenvolupat amb molt de detall durant l’anterior administració. Els canvis han motivat una onada de protestes als carrers de Washington i altres ciutats de USA.

Tot i la lamentable decisió de l’EPA, el mes greu és que EEUU com a segon país del Món amb més emissions de CO2, en desmuntar les polítiques ambientals i d’energies netes del període Obama, posa encara més en perill el planeta i els compromisos establerts a Paris, que seran del tot inassequibles si Trump afavoreix, com està fent,  els “lobbys” energètics del carbó i del petroli. Està perfectament estudiat que les energies renovables, tant des del punt de vista econòmic, com de creació de llocs de treball, són el futur. Cal espera que aquests moviments socials contraris a la política energètica de Trump, agafin volada i el facin recular cap a posicions respectuoses amb la Terra.

Si vols veure un vídeo de US news de les manifestacions realitzades a diferents ciutats de EEUU, just el dia abans que es complien els 100 dies de Trump clica a sobre de la següent imatge:

Entrada a la web antiga de la EPA: https://19january2017snapshot.epa.gov/climatechange_.html

Entrada a la nova web de la EPA:  https://www.epa.gov/

—————————————————————————————————

#Marxes per la ciència-Dia de la Terra

Coincidint amb el dia de la Terra, avui estan celebrant-se a tot el Món més de 600 marxes per la ciència, aquesta iniciativa arranca a Washington dc com a protesta contra les retallades en investigacions científiques i la negació del canvi climàtic que du a terme l’administració Trump i moltes altres en diversos països. Seran necessàries moltes més mobilitzacions per obligar els governs a ser coherents amb els acords de Paris i prendre mesures reals per aturar l’escalfament. Els científics tenen un paper molt important, en desmuntar les tesis negacionistes i demostrar al Món, amb dades contrastades i estudis qualificats la realitat del canvi climàtic, tanmateix creiem que sense una important pressió per part de la població no serà possible que els estats actuïn amb la urgència que el problema representa per la humanitat.

 

     

   

__________________________________________________________

Comencen les rebaixes dels acords de la conferencia de Paris

Steam rises from the stakes of the coal-fired Jim Bridger Power Plant outside Point of the Rocks, Wyoming, in this file photo taken March 14, 2014. REUTERS/Jim Urquhart/Files
Foto: REUTERS/Jim Urquhart/Files

El tribunal suprem dels EEUU, ha aturat les regulacions federals per la reducció de emissions de gasos d’efecte hivernacle previstes per Barak Obama i compromeses en la passada conferencia de Paris COP-21

El tribunal per 5 vots a favor i 4 en contra, ha cedit als “lobys” energètics i als requeriments de 27 estats, bloquejant el “clean power plan”, el qual, impulsat per l’administració Obama pretén avança cap a la substitució de l’energia que prové dels combustibles fòssils per energies renovables.

U.S. President Barack Obama in Washington February 8, 2016. REUTERS/Kevin Lamarque

El pla elaborat per la “Environmental Protection Agency”, contempla reduir l’any 2030, les emissions de CO2 fins als valors que hi havien l’any 2005, objectiu que serà difícil d’assolir si no hi han canvis en la composició de l’alt tribunal

Si vols llegir la noticia sencera (En Angles) clica:Reuters

__________________________________________________________

Ja tenim un nou acord sobre el canvi climàtic, serà suficient?

Desprès que el document final s’ha fet públic i de reflexionar sobre el seu contingut, val a dir que caldrà un gran esforç de la societat civil per que els compromisos, no vinculants expressats en l’acord no esdevinguin simples declaracions d’intencions. L’acord en si mateix, tot i el valor positiu que te des de el punt de vista de participació global (l’han signat 196 estats), segons un primer anàlisis de les ONG´s que s’ocupen dels temes climàtics, no serà suficient per aconseguir els objectius marcats. La manca de concreció en alguns aspectes fonamentals com la reducció total de les emissions i els minsos compromisos d’alguns principals emissors com la Xina i els EEUU, fa molt difícil assolir el repte del límit de 2ºC per a finals de segle.

Si voleu veure el text de l’acord clica:  acord de Paris

Les 10 claus de l’acord de París (El Periódico)

Els punts més significatius del pacte de la cimera mundial contra el canvi climàtic, si els vols llegir clica:  Les 10 claus