COP-27. No anem bé

Què ha passat avui a Cop27

Extracte del bloc COP-27 de: “The Guardian”

Després d’un dia marcat per les negociacions estancades, el president de la Cop27 lamenta les lentes negociacions dient que alguns països no aborden la urgència de la crisi climàtica.

Sembla molt que la conferència està superada, ja que l’esborrany del text potser serà el més inflat i confús que hem vist mai en una cimera COP, fins i tot Shoukry (President de la cimera) va admetre que les coses no estaven anant prou bé.

  • El president de Cop27, el ministre d’Afers Exteriors d’Egipte, Sameh Shoukry, va dir que estava molt preocupat pel lent progrés de les negociacions i va emetre un missatge sever als delegats del país. “Si bé algunes de les discussions [han estat] constructives i positives, d’altres no reflecteixen la necessitat d’avançar col·lectivament per abordar la gravetat i la urgència de la crisi climàtica”, va declarar.
  • El secretari general de l’ONU, António Guterres, era d’una opinió similar. Aviat de la cimera del G20 a Bali, va advertir que el temps s’acabava, tant per a les converses a Sharm el-Sheikh com per al planeta. “El rellotge climàtic avança i la confiança segueix erosionant-se”, va dir. El seu veredicte dijous al vespre va ser greu: “Hi ha clarament un trencament de la confiança al nord i al sud, i entre les economies desenvolupades i emergents”. Però va instar els països a seguir intentant trobar un terreny comú. “Aquest no és el moment d’assenyalar el dit. El joc de la culpa és una recepta per a la destrucció mútuament assegurada”
  • El nou president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, es va reunir amb líders indígenes i va dir el que molts han estat pensant a Cop: que els més afectats per l’emergència climàtica no estan representats en aquestes negociacions. Va dir que no va poder representar totes les opinions a la sala dels líders indígenes. Va parlar de les reunions del G20 i de la seva sensació que no es va dir res dels problemes de la societat civil durant aquestes. “La gent pobre no existeix a l’agenda, no existeix a la seva agenda… Comunitats indígenes, comunitats negres… sindicats”, va dir.
  • Ellie Goulding ens va escriure un missatge: no tots els dies tens una estrella del pop al bloc Cop27! Va exigir que els grups de pressió dels combustibles fòssils fossin prohibits, acusant-los de segrestar els procediments.
  • Els països en desenvolupament van exigir que s’arribés a un acord a Egipte per establir un mecanisme de finançament per pagar-los les pèrdues i danys. Sherry Rehman, ministra del canvi climàtic del Pakistan, en representació del G77, va dir que les negociacions es trobaven en un “moment crucial”. Rehman va dir que s’ha de trobar un punt en comú i prendre una decisió política aquesta setmana. “Estem dient que ens doneu un missatge polític que tots estem disposats a tirar endavant això com a comunitat de nacions”, va dir. Però va dir que una sortida dels països més vulnerables als impactes del canvi climàtic era prematura. “Ara estem en la mala herba de les negociacions. No surto de les negociacions. Intento treballar al voltant d’ells”
  • La gran notícia va ser que es va publicar l’esborrany del text de la portada de Cop, tot i que és probable que canviï significativament en els propers dies. Molts van quedar decebuts amb el document voluminós i confús, que alguns van qualificar com “més una llista de la compra que un esborrany de text”. Alok Sharma del Regne Unit, Frans Timmermans de la UE i Steven Guilbeault del Canadà van anar a veure el president de Cop27, Sameh Shoukry, dient-li que hi havia massa buits.
Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s