COP-27. Avançament dades 2022 segons GLOBAL CARBON PROJECT

INFORME PRESENTAT PER GLOBAL CARBON PROJECT” Durant la COP-27

El CO₂ és el gas d’efecte hivernacle més important que provoca el canvi climàtic induït per l’home. Tot i que altres GEH són més potents per molècula per escalfar el planeta que el CO₂, la gran quantitat d’emissions de CO₂ de les activitats humanes i el fet que algunes de les emissions romanen a l’atmosfera durant centenars o milers d’anys, fa que el CO₂ sigui el repte més gran per combatre. canvi climàtic.

Les concentracions atmosfèriques de CO₂ van assolir les 407 parts per milió el 2018, aproximadament un 46% més que els nivells preindustrials, i la concentració més alta dels últims 800.000 anys i probablement dels últims 2 milions d’anys. Igualment sense precedents és la velocitat amb què el CO₂ s’ha acumulat a l’atmosfera durant l’era industrial a unes 10 vegades més ràpid que en qualsevol moment dels últims 66 milions d’anys.

El diagrama següent mostra el balanç entre les emissions que l’activitat humana envia a l’atmosfera i les que el planeta mitjançant els oceans i els boscos pot absorbir, no cal fer gaires càlculs per entendre que aquest desequilibri es insostenible.

Emissions de CO2 per combustibles fossils
Les dades preliminars per al 2022 mostren un augment de les emissions de CO2 fòssils respecte al 2021 del +1,0% (rang del 0,1% a l’1,9%) a nivell mundial, impulsat principalment pel creixement de l’ús de petroli a causa del repunt de l’aviació des de la pandèmia COVID-19.

Les emissions del 2020 van disminuir un 5,4% respecte als nivells del 2019 a causa de les mesures de COVID-19.

Emissions regionals de combustibles fòssils
Es preveu que les emissions per al 2022 disminuiran a la Xina i a la Unió Europea, però augmenten als Estats Units, l’Índia i la resta del món.

Les emissions de CO2 fòssils van disminuir a 24 països durant la dècada 2012-2021 mentre les seves economies van créixer. En conjunt, aquests 24 països contribueixen al voltant d’una quarta part de les emissions mundials de CO2 fòssils.

es emissions antropogèniques totals de CO2 (canvi fòssil i d’ús del sòl) assoleixin els 40,6 GtCO2 el 2022, lleugerament per sobre del seu nivell de 2021 de 40,2 GtCO2, però encara per sota del nivell de 2019 de 40,9 GtCO2.

Eliminació de CO2 pels embornals naturals terrestres i oceànics
Els embornals de CO2 terrestres i oceànics combinats van continuar ocupant al voltant de la meitat (53% durant l’última dècada) del CO2 emès a l’atmosfera, malgrat l’impacte negatiu del canvi climàtic.

El dipòsit de CO2 oceànic va ser de 10,5 GtCO2 anuals durant la dècada 2012-2021 (26% del total d’emissions de CO2), amb una estimació preliminar similar de 10,5 GtCO2 per al 2022.

El dipòsit de CO2 terrestre va ser d’11,4 GtCO2 anuals durant la dècada 2012-2021 (29% de les emissions totals de CO2), 1,4 GtCO2 anuals més gran que durant la dècada del 2000, amb una estimació preliminar de 2022 d’uns 12,4 GtCO2.

El canvi climàtic va reduir l’absorció de CO2 per part dels oceans i els embornals terrestres en un 4% i un 17%, respectivament, durant la dècada 2012-2021.


La cimera es troba en l’impàs de les negociacions i es difícil preveure l’abast dels acords i compromisos que sortiren d’aquesta COP-27. Tanmateix les dades que ens arribant segueixen sent alarmants i una vegada més desitgem més que esperem que els líders mundials estiguin a l’alçada del repte que pel planeta té l’escalfament accelerat del planeta.

 

 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s