COP-27. De moment Bla, Bla, Bla

Com en totes les COP’s precedents i ja en van 27, estem encara en la fase dels discursos dels líders polítics en el que tot són bones intencions, propostes més o menys interessades i compromisos difusos, o sigui la fase que l’activista Greta Thumberg va definir amb gran encert com “bla, bla, bla”

Tanmateix, els que traspua de l’agenda aprovada i de les manifestacions dels líders es que els diners seran els grans protagonistes d’aquesta cimera, els països pobres reclamen les ajudes de 100.000 milions de dòlars per la transició energètica promeses en els acords de París fa set anys que no s’han fet efectives, Malgrat aquest incompliment, s’ha incorporat a l’agenda un nou artefacte econòmic  que es coneix com a pèrdues i danys climàtics  que encara s’ha d’avaluar, aprovar i veure com s’implementa, ja que sense mecanismes d’obligatorietat pot acabar sent paper mullat.

Just en el 3er dia de conferència, comencen les negociacions a porta tancada entre països, organitzacions supranacionals i institucions. Haurem d’esperar uns dies per veure com evolucionen aquestes negociacions.

Aquesta COP-27 neix aquest any amb el “handicap” de la guerra d’Ucraïna que encara que a tot arreu es diu que no hauria d’interferir amb les negociacions, tothom sap també que és una enorme ombra que plana sobre els encara tímids esforços internacionals per evitar l’escalfament global. No obstant alguns especialistes afirmen que aquesta guerra està fent veure a molts països la necessitat urgent de deixar de banda la dependència energètica dels combustibles fòssils i centrar els esforços en les energies renovables, mentrestant però, moltes centrals de carbó tornen a funcionar, està doncs per veure com evolucionarà la situació.

En tot cas creiem que la tragèdia humana que representa aquesta i totes les guerres no fa res més que sumar conseqüències dramàtiques a la situació climàtica que viu el planeta des de fa dècades.

Estarem atents al que es pugui filtrar de les sales de negociacions, especialment la dels “peixos grossos” que segueixen marcant el pas de la lluita contra el canvi climàtic.

Mentrestant estem veien que malgrat els esforços del govern egipci per evitar-ho els grups d’activistes especialment els més joves, han començat a fer sentir la seva veu.

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s