QUE ESTA PASSANT A GLASGOW

SEGUIM LA COP-26


EL MOMENT DE LA VERITAT A GLASGOW

Sembla que després de 12 dies de converses i negociacions entre delegacions de prop de 200 països, està costant molt arribar a la redacció del text de l’acord final de la cimera. No és cap novetat, doncs totes les COP´s acabant igual, amb els països intentant portant l’aigua al seu molí. Teníem esperances que davant la `greu situació d’emergència climàtica hi hauria una mica més de consens però pel que estem veient no és així.

Estem pendents que avui dissabte, surti el text firmat per les delegacions, que molts observadors preveuen ja clarament com insuficient tant pel que fa als compromisos d’emissions i la limitació de l’ús de combustibles fòssils com pel finançament de la transició energètica dels països pobres.

Sense restar mèrit a la conferència (Sabem que no és fàcil posar d’acord a tants països en temes tan transcendents) hem de dir que lamentablement les expectatives creades entorn d’aquesta edició no es correspondran amb els acords que avui es preveu signar. Estarem pendents del text final, tanmateix algunes declaracions  no ajuden a l’esperança.

BBC NEWS. “El ministre de Medi Ambient de l’Índia, Bhupender Yadav, va dir a la reunió que “el consens segueix sent esquivant”.

En una referència aparent a la crida del text per eliminar gradualment el carbó, va dir: “Apuntar a qualsevol sector en concret no és necessari. Cada país arribarà a zero net segons les seves circumstàncies nacionals”.

“Els països en desenvolupament tenen dret a la seva part justa del pressupost mundial de carboni i tenen dret a l’ús responsable dels combustibles fòssils”, va afegir.

També es va oposar a les propostes per acabar amb les “subvencions ineficients als combustibles fòssils”: beneficis financers que es proporcionen als productors de petroli, gas i carbó.”

 


EL LOBBY DEL CARBO I DEL PETROLI VOL AIGUALIR LA CIMERA DEL CLIMA

Glasgow, Escòcia (CNN) S’entén que més de 100 companyies de combustibles fòssils han enviat 500 delegats i observadors a les converses sobre el clima de la COP26 a Glasgow, Escòcia, més que cap altre país a la cimera, segons el grup de campanya mediambiental Global Witness.

El grup va analitzar la llista provisional de l’ONU d’assistents corporatius nomenats i va trobar que almenys 503 persones vinculades amb empreses de carbó, petroli i gas eren a la conferència. L’ús de combustibles fòssils és el principal motor del canvi climàtic provocat pels humans.
La llista incloïa persones directament afiliades a empreses de combustibles fòssils, com Shell, Gazprom i BP, així com els assistents com a membres de delegacions i grups que actuen en nom de la indústria dels combustibles fòssils.

“La presència de centenars d’aquells que se’ls paga per impulsar els interessos tòxics de les empreses contaminants de combustibles fòssils, només augmentarà l’escepticisme dels activistes climàtics que veuen aquestes converses com una prova més de la vacil·lació i el retard dels líders mundials”, va dir Murray Worthy, de la campanya de gas. líder de Global Witness.
“L’envergadura del repte que hi ha per davant significa que no hi ha temps perquè ens desviïn amb el rentat ecològic o les promeses corporatives sense sentit que no s’ajustin al compliment. És hora que els polítics demostrin que es prenen seriosament per acabar amb la influència dels grans contaminants en la presa de decisions polítiques i comprometre’s amb un futur on les veus d’experts i activistes tinguin el protagonisme”.
El Canadà, Rússia i el Brasil van ser alguns dels països que van registrar membres de la indústria dels combustibles fòssils per a l’assistència.


MANIFESTACIONS A TOT EL MÓN, THE GUARDIAN ENS PRESENTA UN RECULL.

La gent de gairebé tots els continents es va manifestar i concentrar dissabte per commemorar el Dia Mundial per la Justícia Climàtica, just quan la cimera sobre el canvi climàtic de Glasgow es troba a mig camí . Els activistes de les Filipines, vuit hores per davant del Regne Unit, ja havien acabat la seva manifestació mentre els manifestants es concentraven a Escòcia. També hi va haver concentracions a Corea del Sud, Indonèsia, Holanda i França. El braç belga d’Extinction Rebellion va ocupar un carrer de Brussel·les


MANIFESTACIÓ DE FRYDAYS FOR FUTURE. Menys Bla, Bla, Bla i mes accions.

Els joves cada cop estan més preocupats i fins i tot angoixats pel futur que els espera si no hi han mesures dràstiques per aturar l’escalfament global del planeta, els moviments juvenils pel clima estan creixent a tot el Món i com era d’esperar fan sentir la seva rabia a Glasgow

DW (Deusche Welle): “Uns 10.000 manifestants han participat en la marxa de Fridays for Future per Glasgow durant la cimera Cop26 

La protesta de Fridays for Future demana acció climàtica urgent, no promeses buides. Els joves manifestants estan marxant a Glasgow per demanar una acció immediata, justa i concreta dels líders mundials.

Als manifestants es va unir l’activista adolescent Greta Thunberg, que va demanar pressió pública mentre els líders negocien la resposta al canvi climàtic global.

L’activista juvenil pel clima Lauren McDonald, implicada en el moviment Stop Cambo (projecte de camp petrolier offshore), va denunciar el rentat verd a les reunions. “Hem d’eliminar els combustibles fòssils tan aviat com sigui possible. No sóc ingenu en el fet que això no passarà d’un dia per l’altre”, va dir. Però “el canvi no s’està produint prou aviat. Això és culpa dels governs al poder i dels consellers delegats de les indústries contaminants. Aquesta gent està frenant deliberadament el canvi”.

El periodista de DW, Ajit Niranjan, a Glasgow, va dir que hi havia una sensació d’ira entre els manifestants, però també esperança.

“Algunes de les persones amb qui hem parlat han assenyalat que sovint se senten com si fossin allà (en les negociacions) com a convidats simbòlics per representar els joves, però no tenen veu“,


PRIMERS ACORDS,UN PAS PER ATURAR LA DEFORESTACIO DEL PLANETA

The Guardian: “La cimera del clima de Glasgow va arribar a un primer acord sobre la lluita contra la desforestació. Al final d’aquesta dècada, la desforestació (i la degradació de la terra) hauria de ser història. Molts països, inclòs els Països Baixos, estan treballant per aconseguir aquest objectiu i han destinat milers de milions de dòlars.

Els països participants inclouen Brasil, Canadà i Indonèsia. És una bona notícia perquè els països participants controlen el 85 per cent de tots els boscos del món. Es tracta d’una àrea d’uns 34 milions de quilòmetres quadrats. Boris Johnson, el primer ministre britànic, acull la conferència COP26 sobre el canvi climàtic. Ell anomena l’acord “una fita per restaurar i protegir els boscos de la Terra”. Una àrea d’uns 27 camps de futbol ara es perd a causa de la desforestació cada minut.

Els països hauran de proporcionar fons substancials per complir aquesta promesa. Per ser exactes, es nessecitarant 10.200 milions d’euros de diners públics fins al 2025. A més, s’invertiran diners privats de 6.200 milions d’euros. Els Països Baixos, els Estats Units d’Amèrica, Alemanya, Noruega i algunes altres institucions filantròpiques també van acordar invertir 1,5 milions d’euros en els pobles indígenes per tal de preservar els boscos.

Més de trenta institucions financeres, entre elles gestores d’actius i asseguradores com Aviva, Schroders i Axa, han indicat que no volen invertir en activitats relacionades amb la desforestació. El mateix nombre de països volen acabar amb el comerç d’oli de palma, soja i cacau. Per poder conrear aquests productes s’estan talant molts boscos.”

Tambe et pot interessar: ELS BOSCOS, GRANS PULMONS DEL PLANETA


EALIANÇA PER REDUIR LES EMISSIONS DE METÀ. Un potent gas d’efecte hivernacle

Al capdavant d’una aliança de 90 països, inclòs per primera vegada el Brasil, Biden va proposar  dimarts noves mesures reguladores per limitar les emissions globals de metà en un 30% des dels nivells del 2020 a finals de la dècada.

L’aliança inclou dos terços de l’economia mundial i la meitat dels 30 principals països emissors de metà. La Xina, l’Índia i Rússia no s’han unit al pacte conegut com a Global Methane Pledge. (Compromisos globals de reducció de les emissions de metà)

 

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha presentat la seva declaració nacional durant el segon dia de la COP26  a Glasgow, 

La promesa es va anunciar per primera vegada al setembre, però des de llavors els funcionaris de Biden han estat treballant dur per augmentar el nombre de signants i l’impuls darrere de la promesa. Les propostes detallades dels EUA poden resultar ser un dels èxits duradors de la conferència sobre el clima Cop26 que se celebra a Glasgow.

Més informació sobre el gas Metà: EL METÀ. Es també un potent gas d’efecte hivernacle


EL CARBO, PROTAGONISTA DEL DIA A LA COP-26

FROM THE COP26 PRESS OFFICE: “El carbó s’està enviant a la història avui a la COP26, a mesura que els països, els bancs i les organitzacions s’allunyen del principal contribuent al canvi climàtic.

Una transició justa cap a l’energia neta i l’eliminació ràpida del carbó ha estat al centre de la Presidència de la COP26 com a part dels seus esforços per minimitzar l’augment de la temperatura d’acord amb l’Acord de París. L’amplitud dels compromisos a Glasgow avui al Dia de l’Energia indica que el món s’està avançant cap a un futur renovable.

Almenys 23 nacions han pres nous compromisos per eliminar l’energia del carbó, incloent Indonèsia, Vietnam, Polònia, Corea del Sud, Egipte, Espanya, Nepal, Singapur, Xile i Ucraïna. En una nova “Declaració de transició global del carbó a l’energia neta”, els països també es van comprometre a augmentar l’energia neta i garantir una transició justa lluny del carbó.

Els anuncis d’avui segueixen un col·lapse en el finançament del carbó, ja que les nacions desenvolupades han promès nou suport per ajudar els països en desenvolupament a fer la transició cap a l’energia neta.

Els bancs i les institucions financeres també van assumir compromisos històrics a la COP26 d’avui per acabar amb el finançament del carbó ininterromput, inclosos els principals prestadors internacionals com HSBC, Fidelity International i Ethos.”

Més informació: EL CARBO, L’enemic nº 1 del planeta.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s