LES EMISSIONS DE CO2 CAUEN EN PICAT, LA CONCENTRACIÓ A L’ATMOSFERA NO.

La crisi sanitària ha provocat aquests primers mesos del 2020 un descens de més del 30 % en les emissions de CO2 globals, fet que no es produïa des de la segona guerra mundial, això, pot fer que segons els càlculs de l’Agencia Internacional de l’Energia (IAE) el total d’emissions a final d’any sigui fins a un 8% inferior a les de l’any passat, encara que com diuen els experts, un cop se superin les restriccions que la crisi sanitària ha forçat, probablement el restabliment de les activitats provocarà un rebot que reduirà aquesta millora ambiental.

De fet, per mantenir la temperatura global de la Terra l’any 2050 per sota dels 1,5º C que determina l’informe del Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l’ONU seria necessari reduir les emissions de CO2 un 7,6% anual, la qual cosa sembla molt improbable que passi en el futur més immediat si tenim en compte que després de la crisi econòmica del 2007-2013 en què les emissions es van estabilitzar a partir del 2014 van tornar a créixer.

Una dada: l’any 2019 a tot el Món es van emetre 37.000 milions de tones de CO2

Pel que fa a les concentracions del CO2 a l’atmosfera, i pel fet que el període de desintegració de les molècules de CO2 és d’uns 500 anys, les dades són preocupants dons segueixen creixent de forma alarmant:

30-abril-2019: 414,5 ppm

30-abril-2020: 417,3 ppm        Diferencia: 2,8 ppm

El més preocupant però és la tendència que aquesta dada té en els últims 60 anys

Dècada del 1960-1969: la concentració de CO2 creixia a un ritme de 0,85 ppm/any

Dècada del 2010-2019: la concentració de CO2 creix a un ritme de 2,5 ppm/any és a dir tres vegades més de pressa que fa 50 anys.

Més informació sobre el CO2: LES CLAUS PER ENTENDRE EL CANVI CLIMÀTIC. Els gasos d’efecte hivernacle

Si teniu un parell de minuts, us recomanem visualitzar aquest elaborat vídeo que ha publicat l’agència NOOA on de forma gràfica i a les diferents escales temporals es recull l’evolució del CO2 des de 800.000 anys enrere fins el 2019, també observem, especialment a l’hemisferi nord on es produeixen la major part de les emissions, durant els mesos de primavera i estiu, a causa del creixement vegetatiu dels boscos que capten enormes quantitats de CO2 es produeix una forta caiguda de la concentració que es recupera quan arriba la tardor.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s