En els últims anys els apicultors i també científics de tot el Món estan detectant una disminució de la població d’abelles, milions d’abelles a escala mundial abandonen els seus ruscs sense deixar rastre, per no tornar mai, les causes s’estan investigant però apunten cap a diversos orígens, tots ells relacionats en les activitats humanes, els canvis extensius en usos del sol, la utilització de certs pesticides i el canvi climàtic, són entre altres els principals factors del declivi d’aquests insectes que en algunes regions ha arribat a la reducció d’un 40 % de la seva població.
Albert Einstein va dir que “si les abelles desapareixen del Planeta,a l’home li quedarien sols 4 anys de vida” pot semblar exagerat, però il·lustra l’enorme feina que aquests insectes pol·linitzadors fan per la producció alimentaria mundial. Fruites, verdures, fruits secs i moltes espècies vegetals depenen del treball incansable i perfecta organització de les abelles.
Per altra banda la mel que produeixen les espècies d’abelles domesticades (apis mellifera) és un aliment important que a més té moltes propietats que són bones per la salut de les persones.
Si voleu podeu veure el vídeo de Bartomeulabs que us presentem a continuació pot semblar una mica infantil, però esta ben fet i es molt instructiu)
Cliqueu a sobre per visionar-lo
En tot cas, les abelles no són un cas aïllat en el problema de les espècies amb perill d’extinció, sols a la península Ibèrica hi ha més de 10 espècies animals emblemàtiques en perill d’extinció entre les que podem destacar l’ós bru, el gall fer, el linx, l’àliga ibèrica, el trencalòs, etc. ni cal dir que ho hem exposat en altres entrades d’aquest web, les especies amenaçades al Món són moltíssimes i en graus de risc elevat, com és el cas de La Girafa .
L’home en les seves activitats que afecten els diferents habitats de la biosfera està accelerant la pèrdua de biodiversitat i està portant el planeta cap a una nova extinció massiva d’espècies, deguda principalment a la incapacitat de molts animals a adaptar-se a la velocitat en que es produeixen els canvis del clima i dels entorns naturals en els que viuen. Una dada: segons WWF, en el Món, des de 1970 s’ha produït un descens de més del 50 % en el numero de peixos, mamífers, ocells, rèptils i altres especies que poblen la Terra.
Si esteu interessats podeu descarregar-vos l’informe 2016 de clica: Living Planet Report 2016 Risk and resilience in a new era
.